Wat betekent vrij op naam kopen?

vrij op naam kopen

Als u fanatiek op zoek bent naar een nieuw huis, dan bent u vast wel eens de afkortingen k.k en v.o.n. tegengekomen. Deze staan meestal vermeld achter de vraagprijs. Zoals u misschien al wist, staan deze afkortingen voor kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.). Maar wat betekenen deze termen nu precies en wat wil het nu eigenlijk zeggen als een huis vrij op naam wordt gekocht? Het antwoord op deze vragen vindt u in deze blog. Lees dus snel verder als u wilt weten wat vrij op naam kopen inhoudt. Is er iets onduidelijk of heeft u nog andere vragen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met Wij Makelaars. Wij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van het ideale huis.

Wat is vrij op naam kopen?

Als u een huis gaat kopen, dan moet u altijd meer betalen dan alleen de overeengekomen aankoopprijs. Er komen namelijk ook nog overdrachtskosten en eventuele andere kosten bij kijken. Als u een huis kunt kopen ‘vrij op naam’, dan brengt dat een groot voordeel met zich mee. Het betekent namelijk dat u niet verantwoordelijk bent voor de kosten van de overdracht van de woning. Deze overdrachtskosten neemt de verkoper namelijk voor zijn rekening. De kosten voor de woningoverdracht bestaan uit de overdrachtsbelasting, de kosten aan de notaris om zich te kunnen inschrijven als eigenaar van het huis bij het Kadaster en de kosten aan de notaris voor de akte van levering. Als u een huis koopt vrij op naam, hoeft u deze kosten dus niet te betalen. Dit is meestal alleen het geval bij nieuwbouwwoningen. Als u een bestaande woning van iemand overkoopt, dan is er meestal sprake van kosten koper.

Wat betekent vrij op naam kopen?

Vrij op naam kopen betekent dus een huis kopen zonder overdrachtskosten te hoeven betalen. Het is dus niet hetzelfde als een huis kopen zonder hypotheek. Als u een huis vrij op naam koopt, betaalt u aan de verkoper uitsluitend de koopsom. Vooral nieuwbouwhuizen zijn woningen die v.o.n. worden aangeboden. Dat is omdat de koper van de woning de eerste eigenaar wordt van deze woning, waardoor er geen overdrachtskosten gerekend hoeven te worden. Hierdoor hoeft u als koper de 2 procent overdrachtsbelasting niet te betalen. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen echter wel andere belastingen kijken. Het voordeel is dat deze meestal al zijn meegenomen in de koopprijs.

Over het algemeen zijn dus vooral nieuwbouwhuizen vrij op naam te kopen en krijgt u bij de koop van een bestaande woning te maken met kosten koper. Maar, af en toe worden er ook wel eens bestaande huizen vrij op naam verkocht. De verkoper is in dat geval bereid om de kosten die samenhangen met de overdracht voor zijn rekening te nemen. Houd er in dat geval wel rekening mee dat hij/zij minder onderhandelingsruimte biedt voor de aankoopprijs. Mocht u hulp nodig hebben bij het onderhandelen, schakel dan vooral de hulp in van Wij Makelaars! Dankzij onze jarenlange ervaring in het vak kunnen wij een aankoopdeal met de beste prijs en voorwaarden voor u sluiten.

Bijkomende kosten bij huis kopen vrij op naam

Nu u een antwoord heeft op de vraag: “Wat is vrij op naam kopen?”, weet u dat u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij een huis kopen vrij op naam. Maar denk er wel aan dat u bij de aankoop van een (nieuwbouw)huis v.o.n. te maken krijgt met andere bijkomende kosten. Houd rekening met zo’n twee à drie procent van de koopsom. Deze bijkomende kosten bestaan uit de kosten aan de hypotheekadviseur (die zaken regelt rondom uw hypotheek), taxatiekosten, makelaarskosten en notariskosten. Ook bij de afsluiting van een hypotheek met NHG komen kosten kijken.

Kosten waarmee u geen rekening meer hoeft te worden bij vrij op naam kopen, die wel al zijn meegenomen in de aankoopprijs bij een woning vrij op naam zijn o.a.:

  • De kosten voor het laten inschrijven als eigenaar bij het Kadaster;
  • De notariskosten voor de hypotheekakte;
  • Advies- en bemiddelingskosten die samenhangen met een hypotheek afsluiten;
  • Eventuele taxatiekosten;
  • Eventuele kosten voor de NHG– aanvraag.

Wij Makelaars biedt inzicht in totale kosten

Ondanks deze uitleg over de verschillende kosten die komen kijken bij een huis (kosten koper of vrij op naam) kopen, begrijpen we dat het soms ingewikkeld is om een duidelijk beeld te krijgen van de totale kosten bij de aanschaf van een huis. Bovendien kan de verkopende partij kleine lettertjes in het contract zetten, waardoor de kosten uiteindelijk hoger blijken te zijn dan gedacht. Laat u daarom altijd goed adviseren over de waarde van een huis en de koopvoorwaarden door een gecertificeerde makelaar. Wij nemen graag alle kosten en voorwaarden zorgvuldig met u door, zodat u met een gerust hart uw droomhuis kunt kopen.