Zijn makelaarskosten aftrekbaar?

makelaarskosten aftrekbaar

Makelaarskosten behoren doorgaans tot de relatief hogere kostenposten. Dat komt omdat uw makelaar een grote bijdrage levert aan de succesvolle verkoop van uw woning. Misschien vraagt u zich af of makelaarskosten aftrekbaar zijn en welke kosten dan aftrekbaar zijn. In deze blog leest u alles dat u moet weten over makelaarskosten, zoals informatie over makelaarskosten die aftrekbaar zijn bij aankoop en informatie over makelaarskosten die bij de verkoop van een huis aftrekbaar zijn.

Zijn makelaarskosten voor de verkoop van uw woning aftrekbaar?

Helaas moeten we u teleurstellen en zijn makelaarskosten bij de verkoop van een woning niet aftrekbaar. Makelaarskosten zijn over het algemeen namelijk grotendeels gebaseerd op courtage. Courtage is een vergoeding die de makelaar ontvangt bij volledige afronding van de verkoop van een woning. In de praktijk liggen de courtagepercentages vaak tussen de 1 á 2,5%. Aankoopmakelaars werken echter met een vast tarief.

In sommige gevallen komen hier ook nog opstartkosten of intrekkingskosten bij. Opstartkosten zijn alle kosten die uw makelaar maakt bij de opstart van de verkoop van uw woning. Intrekkingskosten betreft de financiële compensatie die een verkoopmakelaar moet betalen als u uw opdracht intrekt. Het totaalbedrag aan makelaarskosten wordt doorgaans zonder 21% btw vermeld. Houdt er dus rekening mee dat dit er nog bovenop komt.

Helaas zijn makelaarskosten dus niet aftrekbaar van de belasting. Hieronder valt ook de btw die over de courtage gaat.

Op de vraag of makelaarskosten aftrekbaar bij de verkoop van uw huis zijn, hebben we nogmaals slecht nieuws. Zowel makelaarskosten bij verkoop van een woning als makelaarskosten bij de aankoop van een woning zijn niet aftrekbaar. Echter, dat betekent niet dat u daarom maar de goedkoopste makelaar moet inschakelen. Een goede makelaar kan uw woning mogelijk voor een betere prijs verkopen, waardoor investering in een goede makelaar u uiteindelijk meer geld oplevert.

Welke makelaars kosten zijn nog meer niet aftrekbaar?

Net als dat de makelaarskosten bij de verkoop van een huis niet aftrekbaar zijn, zijn er nog diverse andere kostenposten bij de koop of verkoop van uw huis die niet aftrekbaar zijn van de belasting. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting en bankgarantie.

Als u in Nederland een huis koopt, dan betaalt u 2% aan overdrachtsbelasting. Deze overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Tevens is er vaak in een voorlopig koopcontract een waarborgsom opgenomen. Deze kosten moet u als koper aan de verkoper betalen als de koop onverhoopt toch niet doorgaat. Een bankgarantie garandeert dat deze borgsom wordt betaald indien nodig. Deze kosten zijn niet aftrekbaar.

Welke kosten zijn wél aftrekbaar?

Maar we hebben gelukkig ook goed nieuws voor u. Ondanks dat makelaarskosten niet aftrekbaar zijn, zijn er ook kosten die wél afgetrokken mogen worden van de inkomstenbelasting. Denk zoal aan de kosten die betaald moeten worden bij het afsluiten van een hypotheek en de rente die u hierover betaalt, de kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie én de kosten voor een bouwkundig rapport (indien dit nodig is voor de NHG-aanvraag).

Makelaarskosten meefinancieren in de hypotheek?

In het verleden was het mogelijk om bij hypotheekverstrekkers meer geld te lenen dan de waarde van de nieuwe woning. Echter, sinds 2018 kunt u nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat u de overige kosten uit eigen zak moet betalen. Het is daarom verstandig om al jaren voordat u een huis gaat kopen, te beginnen met sparen. Heeft u toch niet genoeg spaargeld, maar wilt u wel graag een huis kopen? Dat wordt mogelijk dankzij de alles-in-1 formule van het Wij Collectief.

Een goede makelaar verdient zich terug

Het is begrijpelijk dat u denkt dat u financiële winst behaalt door het kiezen van een goedkope makelaar. Echter, het echte voordeel schuilt juist in het kiezen van een goede, ervaren makelaar. Deze kan u uiteindelijk duizenden euro’s besparen. Zoekt u nog een goede makelaar? Of iemand die een gevalideerd taxatierapport op kan stellen? Bij Wij Makelaar werken wij uitsluitend met deskundige en ervaren full-service makelaars uit Limburg. Met onze uitstekende verkoopstrategieën en onderhandelingstechnieken behalen wij graag het optimale resultaat voor u.