Huis kopen zonder hypotheek

huis kopen zonder hypotheek

Een huis en een hypotheek, het lijkt hand in hand te gaan. Maar het is ook mogelijk om een huis te kopen zonder hypotheek. Sterker nog, het gebeurt steeds vaker. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. U dient hiervoor over een groot eigen vermogen te beschikken zodat u een huis kunt kopen met eigen geld en dus zonder hypotheek. Hoe dit in zijn werk gaat en welke voordelen en nadelen hieraan kleven, dat leggen wij u graag uit.

De voordelen

Het klinkt natuurlijk ideaal, een huis kopen zonder hypotheek. En dat is het ook zeker wel. Want over een hypotheek betaalt u namelijk altijd rente aan de bank. Dus u betaalt uiteindelijk altijd meer dan dat u aan geld geleend heeft. Geen rente dus wanneer u géén hypotheek aangaat. Een groot voordeel. Ook de maandelijkse hypotheeklasten komen te vervallen. En ook dat is natuurlijk ideaal. Een ander voordeel is dat er geen sprake is van vermogensrendementsheffing. Zoals u wellicht weet betaalt u belasting over uw spaargeld wanneer u boven een bepaald bedrag uitkomt. U raakt dus als het ware dit geld kwijt, zonder er iets voor terug te krijgen. Uw spaargeld wordt alsmaar minder waard. Wanneer u besluit om dit geld in een huis te stoppen, dan betaalt u over dit bedrag geen vermogensrendementsheffing meer.

De nadelen

Toch zitten er ook wat nadelen aan een huis kopen zonder hypotheek. De meeste mensen gebruiken hun spaargeld om het gekochte huis op te knappen of het helemaal naar hun smaak in te richten. Wanneer u al uw spaargeld gebruikt om een huis te kopen, dan is er geen geld meer over om het huis in te richten naar uw smaak. Tenzij u natuurlijk over een flink vermogen beschikt. Ook loopt u een aantal belastingvoordelen mis wanneer u een huis gaat kopen met eigen geld en dus zonder hypotheek. Sommige hypotheekkosten zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Wanneer u geen hypotheek heeft, kunt u deze kosten ook niet meer aftrekken bij de belastingdienst. En daardoor betaalt u weer meer inkomstenbelasting. Indirect betaalt u dus meer belasting over uw huis.

Tweede huis kopen zonder hypotheek

Een tweede huis kopen zonder hypotheek behoort ook tot de mogelijkheden. Vaak wordt dit gedaan bij een vakantiehuis in het buitenland. Wanneer u over voldoende eigen geld beschikt, dan is het aan te raden dit geld te investeren in onroerend goed. Op deze manier haalt u veel meer rendement uit uw geld. Een veel gemaakte keuze is dan een tweede huis in het buitenland. In de wintermaanden verblijft u dan in uw huis in het zonnige Spanje en in de zomer bent u terug in eigen land om weer omringd te worden door familie. Omdat de huizenprijzen in het buitenland veelal lager liggen dan in ons land, is een tweede huis kopen in het buitenland zonder hypotheek goed mogelijk. Tevens kunt u het huis verhuren in de maanden dat u niet aanwezig bent, om er zo geld aan te verdienen. Een uitstekende manier om geld te beleggen.

Huis kopen voor kind zonder hypotheek

Iedereen wil een goede start voor zijn of haar kind. Met de torenhoge huizenprijzen van dit moment is het voor veel jongeren vrijwel onmogelijk om zelf een huis te kopen. Wanneer u als ouder over voldoende eigen geld beschikt, dan kunt u uw kinderen op weg helpen. De bekende jubelton wordt afgeschaft, maar dat wilt niet zeggen dat vermogende ouders hun kinderen nu minder goed kunnen helpen. Een huis kopen voor uw kind zonder hypotheek en zonder tussenkomst van de bank, is nog altijd mogelijk. U kunt namelijk zélf als hypotheekverstrekker optreden. Dit gebeurt op vrijwel dezelfde manier als wanneer u naar de bank zou gaan om geld te lenen. Een notaris stelt een officieel contract op waarin onder andere de hoogte van het geleende bedrag op staat vermeld. Tevens wordt de aflossing en de looptijd vastgelegd. Wanneer alles is geregeld, kan een huis gekocht worden. Uw kind kan dan nog altijd profiteren van de hypotheekrenteaftrek. De kosten voor de notaris om een huis te kopen zonder hypotheek blijven op deze manier hetzelfde als wanneer u wel een hypotheek afsluit.

Een huis zonder hypotheek kopen is dus zeker mogelijk wanneer u over voldoende eigen geld beschikt. Bent u op zoek naar een nieuwe woning voor u of uw kind? En wilt u graag de hulp van een erkende makelaar nabij Beek? Dan bent u bij Wij Makelaars aan het juiste adres. Neem daarvoor gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!