Welke kosten komen er allemaal kijken bij de verkoop van mijn huis?

Het is zover, je gaat je huis verkopen! Echter levert het verkopen van een huis niet alleen geld op, het kost ook geld. Vaak denkt men alleen aan de makelaarskosten, maar er zijn meer kosten waar je rekening mee moet houden! Lees in deze blog welke kosten er gepaard gaan bij het verkopen van je huis.

Makelaarskosten
Wanneer je je huis verkoopt met behulp van een makelaar, komen er natuurlijk makelaarskosten bij kijken. Courtage is het bedrag dat de makelaar in rekening brengt voor het verkopen van je huis. De hoogte van de courtage verschilt per makelaar, maar ligt vaak tussen de 1,5% en 2% van de verkoopwaarde van je huis. Het verschilt per situatie of het raadzaam is een makelaar in te schakelen. Over het algemeen neemt het veel van je werkzaamheden/regelzaken rondom de verkoop weg en beschikt de makelaar over de juridische kennis en de specifieke trends op de woningmarkt. Daarnaast zijn makelaars gespecialiseerd in het realiseren van een zo hoog mogelijke vraagprijs.

Kosten voor het aanvragen van een energielabel
In 2015 is ingevoerd dat huiseigenaren een energielabel moeten hebben. De reden hiervoor is dat woningbezitters gestimuleerd moeten worden om een huis energiezuiniger te maken. Het energielabel geeft namelijk precies aan hoe zuinig jouw woning is. Het is belangrijk om te weten dat dit label een vereiste is, wanneer je bij de verkoop van je huis nog geen definitief energielabel hebt aangevraagd riskeer je een boete die kan oplopen tot wel €405. De kosten voor het aanvragen van een label hangt af van de woning en hoeveel tijd een adviseur kwijt is aan de beoordeling van het huis.

Kosten voor het verkoop-klaar maken van je woning
Achterstallig onderhoud, kleine klusjes binnen en buiten, het opruimen en schoonmaken van de woning zijn allerlei taken die vallen onder het verkoop-klaar maken van je woning. Deze taken worden vaak gedaan voorafgaand aan de bezichtigingen, om het huis aantrekkelijker te presenteren. Ook kunnen hier de kosten voor het maken van de foto’s onder vallen.

Kosten voor het royeren van de hypotheek
Als je huis is verkocht en de hypotheek volledig is afbetaald, ben je nog verplicht om de hypotheekinschrijving in het Kadaster door te laten halen (te laten royeren). Een andere benaming hiervoor is royeren en dit wordt gedaan door een notaris. De notaris maakt een akte in royement en deze akte wordt aangeboden aan het Kadaster en daarmee verdwijnt de inschrijving van de hypotheek, oftewel de hypotheekakte. De kosten voor het royeren van de hypotheek zijn afhankelijk van de notaris die je kiest, vaak liggen deze kosten tussen de €90 en €500.

Wil jij meer weten over alle kosten die gemaakt worden bij het verkopen van het huis en wil je weten aan welke verplichtingen je moet voldoen? We hebben verschillende pakketten (basis, pro en pro+) die je kunt inschakelen voor hulp bij de verkoop. Wil je daar meer over weten? Kijk dan even op onze site of neem contact met ons op wij jou kunnen ondersteunen bij de verkoop van je huis!