Nieuwe regels maximale hoogte hypotheek

hypotheek zonder spaargeld

De afgelopen jaren is er veel veranderd aan de hypotheekregels. De veranderingen raken je vooral als je voor het eerst een huis koopt. Maar ook als je al een huis hebt en een nieuw huis gaat kopen, krijg je met deze veranderingen te maken. Lees daarom even verder.

Als je een huis koopt, moet je daarvoor meestal een hypotheek afsluiten. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Je kunt in 2017 een hypotheek afsluiten tot 101% van de waarde van jouw koophuis. Dit heet de Loan-to-Value. Loan-to-Value is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis. In 2018 wordt de Loan-to-Value 100%. Je kunt dan geen hogere hypotheek meer krijgen dan de waarde van het koophuis. De kosten koper zit daar niet in. Daarom moet je eigen spaargeld hebben om een huis te kunnen kopen.

Hogere lening mogelijk bij energiebesparende maatregelen
Een hogere hypotheek blijft wel mogelijk als je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren. Zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers.

Hypotheekvoorwaarden starters versoepeld
Het kabinet heeft de hypotheekvoorwaarden versoepeld voor starters die een inkomensstijging verwachten. Ben je een starter en verwacht je binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris? Dan kun je een ruimere hypotheek krijgen.

Bron: www.rijksoverheid.nl