Is het opvragen van een taxatierapport verplicht bij het verkopen van mijn huis?

Wanneer je je huis gaat verkopen wil je dit waarschijnlijk tegen de best mogelijke prijs en met een succesvolle verkoop. Maar de vraag is of je altijd een taxatierapport nodig hebt? Het antwoord op die vraag is nee, het opvragen van een taxatierapport is niet verplicht bij het verkopen van een huis. Lees in deze blog alles over het taxatierapport.

De taxatiewaarde van een woning opvragen kan alleen via een officiële taxateur. Bij de koop van een huis is het namelijk verplicht de woning te laten taxeren om een hypotheek af te kunnen sluiten. De taxateur geeft een taxatierapport af en bepaalt hiermee de waarde van de woning. Een officieel taxatierapport is echter alleen nodig wanneer je een huis koopt. Bij de verkoop van een huis of vóór de koop van een huis, zijn er meerdere mogelijkheden om de waarde van de woning op te vragen.

Wie gebruiken een taxatierapport?
In de volgende gevallen heb je een recent taxatierapport nodig:
• Als je een huis wil kopen met financiering, ofwel: hypotheek;
• Als je de bestaande hypotheek wilt oversluiten;
• Als je een bestaande hypotheek wilt verhogen omdat je gaat verbouwen of op een andere manier gaat investeren in je huis;
• Als je aangifte doet van een successierecht;
• Als je de WOZ-waarde die de gemeente je huis toekent wilt aanvechten;
• Als je een opstalverzekering wilt afsluiten.

Eigenlijk kan er gezegd worden dat het taxatierapport een basis is die wordt gebruikt door geldverstrekkers om te bepalen of je wel of geen geld kunt lenen.

Wanneer laat ik mijn huis taxeren?
In de vorige alinea zijn een aantal gevallen beschreven wanneer een recent taxatierapport vereist is. Daarnaast kan het taxeren van een huis voor de verkoop kan je helpen bij het bepalen van een geschikte vraagprijs voor je huis. Potentiële kopers kunnen geholpen worden doordat ze een gerichte prijs zien en daarmee een inschatting kunnen maken voor de huizenprijzen.

Soms kan een taxatierapport verplicht zijn voor een overbruggingskrediet. Wanneer de verkoper in de tussentijd al een nieuw huis heeft gekocht, kan het zo zijn dat de bank wil weten wat de oude woning waard is. Hiervoor komt een taxateur langs die de huidige woning gaat taxeren en verslag uitbrengt in een taxatierapport. Dit is wel een andere variant dan het taxatierapport voor verkoop.

Over het algemeen is er geen taxatierapport nodig bij verkoop, tenzij de waarde van de woning lager is dan de hypotheek. Indien er een restschuld overblijft, moet de bank toestemming geven en kan een taxatierapport verplicht zijn.

Waardebepaling van je huis
Wanneer je niet van plan bent om een taxatierapport op te vragen, maar je wilt toch een richtlijn hebben voor vraagprijs van je huis is er nog een andere optie. Bij deze optie kan een verkoopmakelaar ingeschakeld worden die de woning zal bekijken en onderzoek zal doen naar de waarde. Dit kan worden uitgewerkt in het verkoopplan, met bijbehorende geschatte waarde, waarschijnlijke verkooptermijn en geschatte opbrengst. Vaak wordt deze waardebepaling gratis uitgevoerd door makelaars.

Er zijn een aantal verschillende soorten waarden van het onroerend goed dat getaxeerd kan worden:
• De waarde in het economische verkeer (bij bepaling van vermogensbelasting en huurwaardeforfait);
• Onderhandse verkoopwaarde (als je een huis (ver)koopt vrij van huur en gebruik);
• Executiewaarde (wanneer je een hypotheek wilt afsluiten);
• Herbouwwaarde (bij het afsluiten van een opstalverzekering);
• Economische huurwaarde (bij het verhuren van je huis).

Ben je op zoek naar een taxateur voor jouw woning of de woning die je op het oog hebt? Je kunt bij ons terecht voor een onafhankelijk taxatierapport!