De 5 meest gestelde vragen bij het verkopen van je huis

goedkope makelaar

Waarschijnlijk roept de verkoop van je (eerste) huis allerlei vragen bij je op: wat levert mijn huis op, hoe lang duurt de verkoop en vooral: wat moet ik doen om mijn huis te verkopen? We sommen hieronder voor je op wat de meest gestelde vragen zijn bij het verkopen van je huis, zodat je goed voorbereid het verkooptraject van je huis in kunt gaan.

1. Schakel ik een makelaar in bij de verkoop van mijn huis of kan ik de verkoop zelf regelen?

Voordat je begint met de verkoop van je huis moet je jezelf afvragen:
– Kan ik alles zelf doen?
– Wil ik mezelf ontzorgen en een makelaar alles regelen?
– Of wil ik een deel zelf doen en een deel door de makelaar laten regelen?
Dit is afhankelijk van de tijd en het budget dat je in de verkoop van je huis wil steken. Heb je geduld, dan kun je het er best op wagen je huis eerst zelf proberen te verkopen. Lukt het niet, dan kun je altijd nog de hulp van een makelaar inschakelen.

Een goede middenweg is om het huis zelf te verkopen maar met de ondersteuning van een makelaar. De makelaar helpt je bijvoorbeeld om goede foto’s te maken, de woning op Funda te zetten, en met de inhoud van het koopcontract. De bezichtigingen regel je zelf.

Meer weten over de verschillende pakketten om je huis te verkopen met de ondersteuning van een makelaar?
Bekijk alle zelf verkoop pakketten van Wij Makelaars

2. Wat kost het verkopen van mijn huis?

Veel makelaars kunnen je niet op een presenteerblaadje geven wat de kosten zijn van het verkopen van je huis. Wij Makelaars kan dat wel. Bij Wij Makelaars heb je de mogelijkheid je huis te verkopen met een Full-Service makelaar voor € 995,- all-in.
Lees meer over deze optie op www.wijcollectief.nl

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je woning zelf te verkopen. Je bepaalt zelf of je kosten maakt aan het promoten van je huis en regelt zelf de bezichtigingen. Ook kun je kosten maken aan het verkoop klaar maken van je huis: een likje verf, het aanpakken van een lek etc. Echter zijn er ook kosten waar je minder grip op hebt, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de verkoopwaarde van je huis. Wanneer je dit zonder makelaar regelt, ben je hier al gauw een bedrag voor kwijt.

Wanneer je je huis verkoopt met behulp van de makelaars van Wij Makelaars, krijg je een gratis waardebepaling.

3. Welke prijs kan ik krijgen voor mijn huis bij verkoop?

Natuurlijk is de prijs die je voor je huis kan krijgen bij verkoop één van de eerste vragen die bij je opkomt.
De prijs die je kunt vragen voor je huis is o.a. afhankelijk van de huizenmarkt op het moment van verkoop, de prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt en de staat van je woning. Wanneer je huis er beter uitziet dan het moment dat je het kocht, heb je een grote kans dat je meer voor je huis kan vragen. Maar welke prijs kun je vragen voor je huis?
Je kunt zelf of samen met een makelaar berekenen wat je verkoopprijs moet zijn. Lees er meer over in  onze blog: Hoe bepaal ik de vraagprijs van mijn woning in Limburg in 4 stappen.

4. Wat moet ik zelf doen bij de verkoop van mijn huis?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk of misschien wel zo min mogelijk zelf te regelen bij de verkoop van je huis, maar er blijven zaken bestaan die je in allebei de gevallen moet regelen:
– Bepalen of je zelf je huis gaat verkopen of de hulp van een (internet)makelaar inschakelt
– Hypotheekzaken regelen
– Het verkoopklaar maken van je huis
– Het koopcontract ondertekenen
– Naar de notaris voor de overdracht

5. Hoe snel kan ik mijn huis verkopen?

Voordat je verkopers naar je huis kunt halen, moet je ze eerst trekken. Je verkoopt je huis sneller als je professionele foto’s van je huis plaatst en je huis goed promoot. Zet je eigen netwerk in en maak gebruik van de middelen die een makelaar of zelf verkoop pakket je biedt. Daarnaast is de vraagprijs een bepalende factor voor het snel verkopen van je huis. Hoe hoger je inzet, hoe risicovoller.

Als je eenmaal de eerste bezichtigingen hebt gepland, heb je ook invloed op het snel verkopen van je huis. Je verkoopt je huis het snelste wanneer het er opgeknapt en schoon uitziet. Zorg dus dat je kleine achterstallig onderhoud opknapt of je huis een opfrisbeurt geeft met een likje verf.
Pas ook beleving toe zoals geur in huis: bak een appeltaart of zorg dat er een andere lekkere geur hangt. Lees meer over je huis verkoopklaar maken

Wil je hulp bij het (snel) verkopen van je huis? Wij Makelaars kan je hierbij helpen. Neem contact met ons op.